<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innsidehandel kan gi flere års fengselsstraff

For å unngå mistanke om ulovlig innsidehandel burde man dokumentere investeringsbeslutninger og klarere med selskapet, ifølge advokat Caterina Håland Gaeta.

Publisert 3. sep. 2022
Oppdatert 6. sep. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 713 ord
FINANSSKURK FRA FILMVERDENEN: Innsidehandel er sjelden så glamorøst og lukrativt som det Gordon Gekko drev med i filmen Wall Street. Foto: Getty Images

Ordet «innsidehandel» gir assosiasjoner til Gordon Gekko i filmen Wall Street. Den legendariske finansskurken mente at informasjon bare har verdi dersom den ikke er allment kjent, og han brukte ulovlig tilegnede opplysninger til å gjøre lukrative aksjehandler.

I virkeligheten er det meste av innsidehandel langt mindre spennende, men akkurat like ulovlig.

I praksis dreier det seg simpelt hen om å gjennomføre finansielle transaksjoner basert på det som i lovverket blir definert som «innsideinformasjon».

Dette er «innsideinformasjon»

 Hvordan defineres begrepet «innsideinformasjon»?

– «Innsideinformasjon» består av informasjon om utstederen, om de finansielle instrumentene eller andre opplysninger som ikke er offentlig tilgjengelig, som er egnet til å påvirke det aktuelle instrumentets kurs og som er «presise», svarer advokat Caterina Håland Gaeta i Sands Advokatfirma.

Hun tilføyer at det i noen tilfeller kan være vanskelig å forstå vilkåret «presise», særlig i pågående prosesser.

– Det kan bety at noe som er kurssensitivt har skjedd eller kommer til å skje, forklarer advokaten.

Avhenger av sannsynlighet

Gaeta forteller at Høyesterett nylig presiserte at bestemmelsen ikke krever at det er mer enn 50 prosent sannsynlighet for at den kurssensitive hendelsen kommer til å skje.

Det holder at sannsynlighetener en del lavere.

– Hvis det for eksempel pågår forhandlinger om en viktig kontrakt hos et børsnotert selskap betyr dette at opplysningene om forhandlingene er innsideinformasjon når det nærmer seg sannsynlighetsovervekt for at avtalen vil bli inngått, utdyper advokaten.

– Andre eksempler på mulig innsideinformasjon er transaksjoner, selskapsoppkjøp og viktige endringer i ledelsen.

ERFARING MED INNSIDEHANDELSAKER: Advokat Caterina Håland Gaeta i Sands Advokatfirma Foto: Mari Stromsbo Gjorv
Opplysningene om forhandlingene er innsideinformasjon når det nærmer seg sannsynlighetsovervekt for at avtalen vil bli inngått
Caterina Håland Gaeta, Sands Advokatfirma

Beror på helhetsvurdering

– Hva om man jobber i et børsnotert selskap og ser at dette får inn uvanlig mange små kontrakter. Er det lov å handle aksjer basert på slik mer generell kunnskap?

– Om særskilt kunnskap er innsideinformasjon beror på en helhetsvurdering, for eksempel hvor viktig kontrakten eller kontraktene vil være for selskapets fremtid, om den eller de vil utløse en betydelig gevinst og så videre, svarer advokaten.

– Hvis utstederen er et stort selskap vil for eksempel opplysning om en avtale med mindre økonomisk verdi ikke være innsideinformasjon, mens den samme avtalen kan ha større økonomisk betydning for et mindre selskap og derfor utgjøre innsideinformasjon der.

«Presis og kurssensitiv»

Ifølge Gaeta er spørsmålet man bør stille seg hvorvidt opplysningen er «presis og kurssensitiv», det vil si om en fornuftig investor som hadde fått den samme informasjonen ville ha handlet på grunnlag av denne.

– Børsnoterte selskaper må ha gode rutiner for håndtering av innsideinformasjon, tilføyer hun.

– Det betyr at om man får en opplysning fordi man er ansatt bør man få tydelig beskjed om opplysningen er innsideinformasjon eller ikke. Er man i tvil så bør man klarere handelen med den ansvarlige i selskapet.

Har vidt anvendelsesområde

– Hvilke typer investeringer dekkes av forbudet mot innsidehandel? Hva med for eksempel finansielle opsjoner og børsindekser?

– Reglene om forbud mot innsidehandel har et vidt anvendelsesområde og dekker de fleste typer finansielle investeringer: børsnoterte aksjer, derivater som CDS, CFD og terminkontrakter, obligasjoner, aksjefond og så videre, opplyser Gaeta.

– Loven sier at forbudet gjelder for samtlige finansielle instrumenter som er tatt opp til handel eller søkt tatt opp til handel på et regulert marked, som handles på en multilateral handelsfasilitet, samt for finansielle derivater.

Inntil seks år i fengsel

– Hva er straffen for ulovlig innsidehandel?

– Etter loven er straffen bøter eller fengsel inntil seks år, og vi har mange kjente eksempler på innsidesaker som har endt med strenge fengselsstraffer, advarer Gaeta.

– Hvordan unngår man å bli anklaget for innsidehandel?

– Man bør være veldig forsiktig med å handle basert på presis informasjon som ikke er kjent, råder advokaten.

– Om mulig bør man klarere handelen, men om dette ikke er mulig bør man vurdere å avstå.

Hun anbefaler at investorer som står i fare for å rammes av forbudet mot innsidehandel tar vare på grunnlaget for sine investeringsbeslutninger.

Dermed kan de ved eventuelle henvendelser i etterkant enkelt redegjøre for hvorfor de gjorde en viss investering.

Motstridende beslutninger

– Har du et interessant «case» knyttet til innsidehandel?

– I 2012 ble den samme transaksjonen mellom to selskaper ansett for å være innsideinformasjon i en innsidesak og ikke innsideinformasjon i en annen sak, forteller Gaeta.

– En person ble dømt og en annen ble frifunnet for å ha handlet på den samme informasjonen, noe som viser at definisjonen av innsideinformasjon kan være sammensatt.