Irak-krigen kan dra ut i flere tiår

Ifølge Oxford Research Group er krigen foreløpig bare i sine første stadier. al-Qaida har et perspektiv på mange tiår.

Krigen i Irak kan dra ut i flere tiår, mener en britisk forskningsorganisasjon. Ifølge Oxford Research Group er krigen foreløpig bare i sine første stadier, siden terrornettverket al-Qaida og nettverkets støttespillere har et perspektiv på mange tiår for å oppnå sine mål.Gruppa mener at tilstedeværelsen av utenlandske styrker i Irak etter invasjonen i mars 2003 har vært en gavepakke til Osama bin Laden og hans terrornettverk. Gruppa skaffer seg rekrutter ved å kalle soldatenes tilstedeværelse en nykristen okkupasjon av et større muslimsk land.Oxford Research Group skriver også at en amerikansk tilbaketrekking fra Irak kommer til å være et større utenrikspolitisk nederlag for USA enn tilbaketrekkingen fra Vietnam.Det er dessuten få utsikter til at britiske styrker blir trukket ut av Irak uten at det utløser en dyp krise i forholdet til USA.Statssekretær i forsvarsdepartementet John Reid antydet nylig at en tilbaketrekking kunne begynne neste år, men for Tony Blairs regjering ville dette innebære det viktigste skiftet i forhold til USA på mange år. (©NTB)