- Al-Qaida lokket USA

- Al-Qaida lokket USA til Irak-invasjon, hevder eks-spion.

Politikk

Al-Qaida lokket USA til å invadere Irak, ved å forsyne dem med falske beviser om landet var en viktig base for terrornettverket.Det hevder en tidligere spion som i sju år infiltrerte kretsen rundt Osama bin Laden, på oppdrag for britisk og fransk etterretning.Omar Nasiri, som ikke er mannens virkelige navn, forteller i et intervju med BBC hvordan al-Qaida plantet de falske bevisene som bidro til at USA invaderte Irak.CIA-fengselDe falske bevisene kom fra Ibn Sheikh Al-Libi som ble pågrepet av amerikanske styrker i Afghanistan høsten 2001, for deretter å bli flyttet til et hemmelig CIA-fengsel i Egypts hovedstad Kairo.Ifølge forfatteren Stephen Grey, som i sin nye bok «Ghost Plane» forteller historien om CIAs hemmelige fengsler verden over, dannet opplysningene Libi ga under avhørene mye av grunnlaget for den amerikanske invasjonen av Irak.Hellig krigDaværende utenriksminister Colin Powell hevdet i februar 2003, under en tale i FNs sikkerhetsråd, at Saddam Hussein hadde gitt våpentrening til al-Qaida, og viste til opplysninger fra «en høytstående terrorist».Mannen Powell viste til var ifølge Grey Ibn Sheikh Al-Libi.Libis motiv for å lokke amerikanerne til å invadere Irak, var ifølge Omar Nasiri et ønske om å gjøre landet til en base for hellige krigere fra hele verden. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv