Egypts kulturminister i hard vær

Egypts kulturminister er i hardt vær. Hans politiske fremtid er usikker etter at han kalte den økende bruken av skaut blant egyptiske kvinner for et skritt tilbake.

Politikk

Debatten om konservativ islam i den arabiske verdens mest folkerike land spisset seg i helgen i Egypt etter at kulturminister Faruq Hosni kritiserte den stadig mer utbredte skikken med bruk av skaut. - Det var en tid da våre mødre gikk på universitetet og jobben uten skaut. Det er i den ånden vi er oppvokst. Så hvorfor dette skrittet tilbake? spurte Hosni før helgen i avisen Al-Masri Al-Yom. Debatten om konservativ islam i den arabiske verdens mest folkerike land spisset seg i helgen i Egypt etter at kulturminister Faruq Hosni kritiserte den stadig mer utbredte skikken med bruk av skaut. - Det var en tid da våre mødre gikk på universitetet og jobben uten skaut. Det er i den ånden vi er oppvokst. Så hvorfor dette skrittet tilbake? spurte Hosni før helgen i avisen Al-Masri Al-Yom. - Enhver kvinne er en blomst med sitt vakre hår og bør ikke gjemmes fra andre, fremholdt kulturministeren, som også la vekt på at «religion legger i dag for stor vekt på utseende». Ifølge kilder i nasjonalforsamlingen krever nå 80 politikere både fra regjeringen og opposisjonen øyeblikkelig debatt om kulturministerens politiske fremtid. Uttalelsene har også vakt sterke reaksjoner i gruppen Muslimsk brorskap, som er Egypts største opposisjonsbevegelse.- Vi har lagt fram en krav til nasjonalforsamlingen om at kulturminister Farouq Hosni fjernes fra sin stilling etter å ha hevdet at skaut er et skritt tilbake, sier Hamdi Hassan, talsmann for brorskapet. Hosni har nektet å beklage sin kontroversielle uttalelse, men sier den er hans personlige mening og ikke nødvendigvis regjeringens.Den egyptiske geistlige Yusef al-Qaradawi sier Hosni oppfordrer kvinner til blindt å følge vestlige idealer og uttalte søndag at muslimske kvinner har plikt til å bruke hijab. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv