India og Kina øker handelssamarbeidet kraftig

India og Kina har som mål å øke det bilaterale handelssamarbeidet til drøyt 250 milliarder kroner innen 2010.

Politikk

Det sa Indias statsminister Manmohan Singh etter å ha møtt Kinas president Hu Jintao i New Delhi tirsdag. Dette innebærer ifølge BBC nær en dobling av handelssamarbeidet. De to lederne diskuterte en rekke temaer under toppmøtet og ble enige om en tipunktsplan for å bedre vennskapet og redusere mistilliten som har bygd seg opp i kjølvannet av en grensekonflikt. Det sa Indias statsminister Manmohan Singh etter å ha møtt Kinas president Hu Jintao i New Delhi tirsdag. Dette innebærer ifølge BBC nær en dobling av handelssamarbeidet. De to lederne diskuterte en rekke temaer under toppmøtet og ble enige om en tipunktsplan for å bedre vennskapet og redusere mistilliten som har bygd seg opp i kjølvannet av en grensekonflikt. Hu og Singh mener også at det er mulig for de to landene, som til sammen har 2,5 milliarder innbyggere, å oppleve økonomisk utvikling side om side.- President Hu og jeg er enige om at fremtidsutsiktene er lyse for en simultan utvikling for Kina og India, sa Singh på en pressekonferanse tirsdag.Singh sa også at de to landene vil forsøke å løse grensekonflikten som i flere tiår har gjort det indisk-kinesiske forholdet vanskelig.- En slik avtale vil gi vårt strategiske partnerskap mer styrke og dynamikk, sa Singh.I forrige uke uttalte imidlertid Kinas ambassadør i India at Kina fortsatt krever retten til den indiske delstaten Arunachal Pradesh, nordøst i landet. Grensen mellom de to landene går i Himalaya og har aldri blitt markert.Kinas nære bånd til Pakistan har også ført til dyp mistillit på indisk hold, mens Kina misliker Indias tette samarbeid med USA, ikke minst når det gjelder kjernefysiske aktiviteter. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv