Norge inngår produksjonsavtale om kampfly

Norge undertegnet onsdag en avtale med USA om produksjon av kampflyet JSF. Men forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) fastholder at regjeringen ikke har bestemt seg for flytype og antall.

Politikk

Produksjonsavtalen er en utvidelse av det utviklingssamarbeidet Norge har vært partner i siden 2002 sammen med åtte andre NATO-land, blant dem USA og Storbritannia. Avtalen koster 25 millioner kroner i 2007, og det kommer på toppen av de 100 millioner i året som Norges betaler for å være partner i kampflyprosjektet.- Denne avtalen betyr ikke at regjeringen har valgt flytype. Det er fortsatt tre produsenter som konkurrerer, noe vi er veldig opptatt av. Regjeringen vil inngå en form for avtale også med de to andre om kort tid, understreker Strøm-Erichsen.Den endelige beslutningen om hvilket fly Norge velger som erstatter for dagens F-16-flåte, vil bli tatt i løpet av 2008. Flykjøpet blir Norges dyreste våpenanskaffelse noensinne, og de første blir levert i 2015.

Nyheter
Næringsliv