Aftenposten har gått gjennom taler og rapporter fra sentrale hold i forsvarssammenheng som dokumenterer en ny holdning i forhold til Russland. Lengst går Forsvarets forsvarsinstitutt (FFI), som i en fersk rapport identifiserer Russland som en «militær trussel». Ikke med tanke på en invasjon, men en begrenset, militær aksjon. Aftenposten har gått gjennom taler og rapporter fra sentrale hold i forsvarssammenheng som dokumenterer en ny holdning i forhold til Russland. Lengst går Forsvarets forsvarsinstitutt (FFI), som i en fersk rapport identifiserer Russland som en «militær trussel». Ikke med tanke på en invasjon, men en begrenset, militær aksjon. Også forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) og sjefen for den militære E-tjenesten, generalmajor Torgeir Hagen, endrer ordbruken i forhold til Russland. Begge understreker at sannsynligheten fortsatt er liten for russisk maktbruk, men sier at militær opprustning ikke kan overses.I år vil Russland bruke 210 milliarder kroner på Forsvaret, 23 prosent mer enn i fjor, blant annet på nye raketter og fly. - Norges sikkerhets- og forsvarspolitiske problemstillinger må og bør formes av hva som skjer hos naboen i øst, sier Hagen, ifølge AftenpostenStatssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet understreker at det ikke er snakk om tilbakevending til en ny kald krig. - Stormakten Russland er tilbake på den internasjonale scene med krav om innflytelse og respekt for sin egenart. Dette blir viktig for oss i utformingen av vår politikk overfor Russland, som må kombinere samarbeid og fasthet, sier Barth Eide. (©NTB)