KjøpLogg inn

Brende ber om ny Brundtland-kommisjon

- Verden trenger en internasjonal miljødomstol, mener tidligere miljøvernminister Børge Brende (H).

Publisert 15. april 2007 kl. 08.54
Oppdatert 14. des. 2013 klokken 01.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord

- Verden trenger en internasjonal miljødomstol, mener tidligere miljøvernminister Børge Brende (H). Første skritt er å opprette en ny bred miljøkommisjon.Gjennom et skriftlig spørsmål i Stortinget til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ber Brende om at regjeringen tar initiativ i FN for å få nedsatt en ny Brundtland-kommisjon, 20 år etter at Brundtland-kommisjonen la fram rapporten «Vår felles fremtid».Dernest mener Høyres miljøpolitiske talsmann at verden trenger en internasjonal miljødomstol med makt til å innføre sanksjoner mot land som ikke oppfyller sine løfter og forpliktelser, skriver Aftenposten.Brundtland-rapporten innførte begreper som «bærekraftig utvikling» og pekte på sammenhengene mellom fattigdom og miljøproblemer. Den var også startskuddet for Rio-prosessen som endte med flere store miljøavtaler i 1992.Brende sier at miljøproblemene har økt kraftig siden da med forsterket klimatrussel og et tap av biologisk mangfold som går hundre ganger så fort som den naturlige evolusjonen.- Vi trenger å samle all ny kunnskap og gjennom det få en ny kraft til mottiltak, sier Brende. (©NTB)