Iran er medeier i fransk urananlegg

Mens vestlige land forsøker å hindre Iran fra å anrike uran, vet de færreste at landet er medeier i verdens største anrikningsanlegg for uran som ligger i Frankrike.

Den iranske stat har gjennom det fransk-iranske selskapet Sofidif en eierandel på 10 prosent i Eurodif-anlegget i Pierrelatte i det sørlige Frankrike.Dette er verdens største anrikningsanlegg for uran, og forsyner rundt 100 atomreaktorer verden over, skriver den skotske avisa Sunday Herald.Avisa viser til en rapport som er utarbeidet for De grønne i EU-parlamentet, og har selv skaffet til veie dokumentasjon som viser at opplysningene om det iranske eierskapet stemmer.Inntekter og kunnskapIrans visepresident Reza Aghazadeh, som også er president i Den iranske atomenergiorganisasjonen, overtok som Irans representant i styret i Sofidif i 2006.Bare i 2005 sikret eierandelen i Eurodif-anlegget Sofidif et utbytte på nærmere 150 millioner kroner, og gjennom eierskapet har Iran også skaffet verdifull kunnskap om den siste teknologiske utviklingen for anrikning av uran.Eurodif ble etablert av Frankrike, Belgia og Spania på 1970-tallet, og opereres av det franske atomkraftselskapet Cogema.(©NTB)