Oljefondet holder på klasevåpen og landminer

Dine framtidige pensjonspenger er fortsatt plassert i selskaper som lager klasevåpen og landminer, viser en gjennomgang av oljefondets portefølje.

Finansdepartementet har flere ganger sagt at det er ryddet opp i oljefondets portefølje, og at landmineprodusenter og klasevåpenselskaper er fjernet.Men en ny gjennomgang som Dagbladet har gjort viser at det fortsatt er investert penger i de omstridte våpnene. Ifølge avisen er 81 millioner kroner investert i et den tyske våpengiganten Rheinmetall, som lager klasevåpen, og 300 millioner kroner i den amerikanske landmineprodusenten Textron.Det belgiske bank- og forsikringsselskapet KBC ekskluderte i 2006 disse to selskapene fra sine investeringslister. Årsaken er at Textron lager antipersonellminer og Rheinmetall er involvert i produksjon av klasevåpen.Rheinmetall har tidligere levert klasevåpen til det norske forsvaret.Ledelsen i Finansdepartementet vil ikke uttale seg og henviser til det etiske rådet som er opprettet for oljefondet, eller Statens Pensjonsfond - Utland som det nå heter.- Som hovedregel kan ikke vi i etikkrådet uttale oss om enkeltselskaper med mindre vi allerede har behandlet og offentliggjort en uttalelse. Derfor kan jeg ikke si noe om Rheinmetall, sier etikkrådets leder Gro Nystuen.(©NTB)