Hyttebygging truer villrein

4.500 hytter er mellom 2001 og 2005 bygget i eller i nærheten av områder der villreinen lever.

Scanpix / Scanpix

Utbyggingen skjer stikk i strid med myndighetenes intensjoner.Norge har nemlig forpliktet seg internasjonalt til å ta vare på Europas siste villreinstamme, som i dag teller rundt 30.000 dyr.Og den siste stortingsmeldingen om rikets miljøtilstand slår fast at utbygging på snaufjellet eller i nærheten av villreinområder ikke bør skje.Likevel: Hyttebyggingen på snaufjellet er fordoblet siden slutten av 1980-tallet. Med 4.500 nye hytter som spiser av villreinens områder de siste årene, retter Riksrevisjonen krass kritikk mot Miljøverndepartementet i en fersk rapport.- Utbyggingen er ute av kontroll, sier seniorforsker Bjørn Kaltenborn i Norsk institutt for naturforskning til Aftenposten. (©NTB)