Nord-Korea har stengt atomreaktor

FN-inspektører bekrefter at Nord-Korea har stengt sin eneste atomreaktor.

- Våre inspektører er der. De bekrefter at reaktoren ble stengt i går, sa Mohamed ElBaradei i Seoul mandag. ElBaradei er sjef for FNs atomenergibyrå, IAEA. Myndighetene i Nord-Korea opplyste søndag at hadde stengt sin eneste fungerende atomreaktor, som er en del av Yongbyon-anlegget nord for hovedstaden Pyongyang. - Våre inspektører er der. De bekrefter at reaktoren ble stengt i går, sa Mohamed ElBaradei i Seoul mandag. ElBaradei er sjef for FNs atomenergibyrå, IAEA. Myndighetene i Nord-Korea opplyste søndag at hadde stengt sin eneste fungerende atomreaktor, som er en del av Yongbyon-anlegget nord for hovedstaden Pyongyang. - Vi har holdt det vi har lovet og det før fristen. Det viser at vi står fast på å gjennomføre vår del av avtalen, sier en talsmann for Nord-Koreas utenriksdepartement til landets offisielle nyhetsbyrå KCNA. Den nordkoreanske regjeringen har gått med på å avvikle atomvåpenprogrammet i bytte mot forsyninger av fyringsolje, ris og andre varer, i tillegg til store pengeoverføringer som lenge ble holdt tilbake.De nordkoreanske lederne innrømmet i 2002 at det hadde et hemmelig program for anriking av uran. Striden om landets atomanlegg har pågått siden da, og den spisset seg til da Nord-Korea i fjor gjennomførte en atomprøvesprengning. (©NTB)