Shimon Peres tatt i ed i Israel

Etter nesten 50 år i israelsk politikk ble fredsprisvinner og statsmann Shimon Peres tatt i ed som landets nye president søndag.

- Jeg er ikke lenger budbringer fra et parti, men en tillitsmann for nasjonen, sa Israels nye president i sin tale etter edsavleggelsen søndag. - Jeg er ikke lenger budbringer fra et parti, men en tillitsmann for nasjonen, sa Israels nye president i sin tale etter edsavleggelsen søndag. - Fra og med dette øyeblikket vil jeg være en stemme for alle innbyggerne i den israelske staten. En stemme for babyer og barn, kvinner og menn, fattige og eldre. Hjemmet mitt vil være åpent for alle - hendene mine vil være utstrakt til alle, understreket Peres ifølge avisen Jerusalem Post.Peres er den første tidligere statsministeren som blir valgt til president i Israel, og han er både elsket og hatet. Han beundres av dem som anser ham som en visjonær politiker, mens han hates av dem som mener han har ført en konfliktsky politikk som har ført Israel til randen av katastrofe.Men Peres nyter stor respekt ute i verden, og USAs tidligere president Bill Clinton beskriver ham som «rett mann for jobben på dette svært viktige tidspunktet i israelsk historie». - Peres er en av dem jeg respekterer mest i politikken verden over, sier Tony Blair, som er den nye internasjonale utsendingen til Midtøsten.- Peres er en av de ledende skikkelsene i denne statens historie, uttalte statsminister Ehud Olmert om den nye presidenten søndag morgen.