USA + Iran + Irak

USA, Iran og Irak har blitt enige om å danne en felles komité.

Politikk

USA anklager Iran for å ha økt støtten til irakiske opprørere. Men på et nytt møte mellom partene i Bagdad tirsdag ble de enige om å danne et nytt sikkerhetsutvalg.Ambassadør Ryan Crocker mener Iran har økt støtten til opprørsgrupper som destabiliserer Irak siden USA og Iran møttes til samtaler om sikkerhetssituasjonen i Irak i slutten av mai. Støtten øker til tross for at Iran har erklært sin støtte til irakiske myndigheter, sier han.- Det vi har sett på bakken de siste par månedene, er ikke særlig oppløftende. Vi har faktisk sett at opprørsk aktivitet med mulig iransk støtte har gått opp, ikke ned, sa ambassadør Ryan Crocker på en pressekonferanse etter et nytt møte med Irans ambassadør Hassan Kazemi-Qomi.Det var ingen umiddelbar respons fra Iran på Crockers utsagn.Likevel ble USA, Iran og Irak tirsdag enige om å danne et sikkerhetsutvalg som skal ta for seg den økte volden i Irak. Målet med utvalget er å kjempe mot opprørsgrupper fra al-Qaida og jobbe for stabilitet i landet, ifølge irakiske tjenestemenn.- Møtet har vært utfordrende, men produktivt. Vi føler at vi har kommet fram til skikkelige resultater, sa Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari i en uttalelse etter møtet.- Begge parter har bekreftet sin støtte til den demokratiske prosessen i Irak, og partene har blitt enige om å danne et trilateralt sikkerhetsutvalg, heter det fra Iraks statsminister Nuri-al Malikis kontor.Samtalene mellom Crocker og Kazemi-Qomi i mai var det første bilaterale møtet mellom USA og Iran på nesten 30 år.Washington har anklaget sjiamuslimske Iran for å gi næring til volden i Irak. Iran benekter anklagene og legger skylden for den blodige konflikten mellom sjiamuslimer og sunniarabere i Irak på USAs invasjon i 2003. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv