Canada fastholder kravet på Nordvestpassasjen

Statsminister Stephen Harper fastholder Canadas krav på Nordvestpassasjen i Arktis.

Politikk

Global oppvarming og smeltende is åpner for isfri passasje og uante muligheter for utvinning av store olje- og gassforekomster i nordområdene. Global oppvarming og smeltende is åpner for isfri passasje og uante muligheter for utvinning av store olje- og gassforekomster i nordområdene. Canada gjorde krav på Nordvestpassasjen alt i 1973, men er ikke alene om å ha territoriale krav i området. Tidligere i måneden plantet russiske ubåter et flagg på havbunnen under Nordpolen, som ifølge russiske forskere er en del av den russiske kontinentalsokkelen.Harper satte seg straks på flyet til Arktis for å fastholde Canadas krav på området, og kunngjorde samtidig planene om en ny militærbase i Resolute Bay ved Nordvestpassasjen. Danske forskere stevnet ut fra Tromsø for en drøy uke siden, i håp om å kunne fastslå at Nordpolen henger sammen med Grønland. USA og Norge har også krav i området, og Harper vil derfor ikke vinne gehør for sitt syn når han i dag ønsker president George W. Bush velkommen.- Dette er en passasje for internasjonal skipsfart. USA er ikke alene om å ha dette synet. Dette synet deles av flertallet av verdens land, sier USAs ambassadør i Canada, David Wilkins. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv