Einar Førde var KGB-kontakt

Einar Førde hadde jevnlig kontakt med KGB på 1970- og 80-tallet. Kontakten var godkjent av så vel Arbeiderpartiet som av Forsvarets etterretning.

Politikk

Opplysningene om Førdes rolle kommer fram i forfatter Tor Obrestad sin biografi om den avdøde politikeren og kringkastingssjefen. Gjennom den kalde krigen på 1970- og 80-tallet fungerte Førde som Aps bakkanal mellom Norge og daværende Sovjetunionen, skriver Dagbladet. Selv da Høyre overtok makten fortsatte kontakten mellom Førde og KGB.- Hans rolle ble vurdert som politisk nødvendig. Men hvis omfanget av Førdes KGB-kontakt hadde blitt brettet ut den gangen, i det politiske klima som da hersket, kunne det ha blitt ødeleggende for Førde som politiker og Ap, sier Obrestad. Førdes rolle ble aldri avdekket og han ble senere blant annet parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet. Det som er nytt i Obrestads bok er omfanget av kontakten Førde hadde med KGB og at kontakten var registrert av både statsministeren, forsvarsministeren og etterretningstjenesten.Allerede i 1992 sto Førde fram som KGB-kontakt i forbindelse med at KGB-avhopperen Mikhail Butkov skrev om sin forbindelse med en person under dekknavnet «Dudin» i Norge.- Jeg ser ingenting oppsiktsvekkende eller dramatisk i Butkovs bok. Men i stedet for at det skal bli for mange spekulasjoner om hvem denne «Dudin» var, synes jeg det var like greit å stå fram og bli ferdig med det, sa Førde til NTB i 1992. Han fortalte at hans kontakt med sovjetiske diplomater og KGB-kontakter varte fra tidlig i 70-årene fram til arrestasjonen av Arne Treholt 20. januar 1984. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv