Hillary Clinton vil skifte ut Iraks statsminister

Demokratenes håpefulle presidentkandidat Hillary Clinton ber den irakiske nasjonalforsamlingen kvitte seg med statsminister Nuri al-Maliki.

Scanpix / Scanpix
Politikk

Clinton slutter seg dermed til senator Carl Levin, lederen i forsvarskomiteen i Senatet, som etter en lynvisitt til Irak tok til orde for å skifte ut den irakiske statsministeren.- Jeg deler senator Levins håp om at den irakiske nasjonalforsamlingen vil erstatte statsminister Maliki med en mindre splittende og mer samlende figur, sier Clinton.Både sjiamuslimer og sunnimuslimer har den siste tiden vendt ryggen til Maliki, og flere statsråder har forlatt den irakiske regjeringen som nå vakler.President George W. Bush slutter likevel opp om den irakiske statsministeren, og slo onsdag fast at han hadde USAs støtte.- Han er en skikkelig fyr, en skikkelig mann som har en vanskelig jobb, og jeg støtter ham, sa Bush.- Det er ikke opp til politikere i Washington å avgjøre om han skal bli sittende i sin stilling. Det er opp til det irakiske folk som nå lever i et demokrati og ikke et diktatur, sa Bush.Hillary Clinton stemte som senator for USAs invasjon av Irak i 2003, men har nå gjort tilbaketrekning av de 160.000 amerikanske soldatene fra landet til en av sine kampsaker i valgkampen.- Det fins helt klart ingen militær løsning på den sekteriske volden i Irak. Vi må slutte å agere dommere i krigen, og begynne tilbaketrekkingen nå, sier Clinton. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv