Krever klare svar fra Ditlev-Simonsen

Mandag klokken 14 starter møtet som trolig vil avgjøre Per Ditlev-Simonsens framtid som ordfører i Oslo. Opposisjonen krever klare svar fra den hardt pressede Høyre-veteranen og RV truer med mistillitsforslag.

Politikk

- Jeg har bedt Per Ditlev-Simonsen vurdere sin stilling som ordfører i Oslo. Selv vil jeg vente med å felle noen dom før jeg får høre hans forklaring. Men jeg forventer klare svare fra ordføreren, sier SVs gruppeleder i bystyret Knut Even Lindsjørn til NTB.Han er en av fem faste medlemmer i Oslo kommunes forretningsutvalg som møtes mandag klokken 14 for å drøfte skattesaken mot Per Ditlev-Simonsen. Lindsjørn krever at ordføreren legger alle kortene på bordet under møtet.Vil ha svar- Hva slags penger ble satt inn på kontoen i Sveits? Hvor kom de fra og hvor endte de hen? Når ble kontoen opprettet og avviklet? Hvor mange penger er det snakk om? Slike spørsmål må ordføreren besvare, sier Lindsjørn.Forretningsutvalget har ingen formell makt over ordføreren, men Ditlev-Simonsens forklaring kan likevel avgjøre hans framtid som ordfører. I praksis kan det vise seg vanskelig for ordføreren å bli sittende dersom han ikke har tillit i bystyret, men til sjuende og sist er avgjørelsen hans egen. Mens byrådet i Oslo sitter på bystyrets nåde gjennom et parlamentarisk system, har ordføreren nemlig et sterkere vern.Det hindrer ikke RV fra å true med å fremme et regelrett mistillitsforslag for bystyret dersom ordføreren ikke går frivillig. I et brev til Per Ditlev-Simonsen søndag oppfordres han til å søke fritak fra ordførervervet under møtet i forretningsutvalget.- I brevet får ordføreren også vite at RV - hvis det viser seg nødvendig - vil fremme forslag om at bystyret i sitt møte 29. august fatter vedtak om å be ham levere en slik søknad, sier RVs gruppeleder Guri Mugås.(©NTB)

Nyheter
Næringsliv