Greenpeace anmelder fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) for tjenesteforsømmelse fordi det russiske fartøyet «Antares» ikke er svartelistet for ulovlig fiske.I fjor vedtok Stortinget å svarteliste fartøy og selskaper som hadde forbrutt seg mot fiskeribestemmelsene. Etter en kontroll av en russisk tråler torsdag, ble tre besetningsmedlemmer avhørt av politiet i Øst-Finnmark som følge av mistanke om ulovlig fiske i norsk økonomisk sone.- Tråleren «Antares» er ikke tatt i arrest, men tre besetningsmedlemmer har vært i politiavhør, mistenkt for å ha fisket ulovlig, sier operasjonsleder Tarjei Tellefsen i Østfinnmark politidistrikt til NTB.«Antares» er en av rundt 40 russiske fartøy som ifølge Greenpeace gjentatte ganger har drevet ulovlig fangst i norske farvann og som burde ha vært svartelistet.
AnmelderSmutthull
- Det er flaut og pinlig at Helga Pedersen ikke tør å svarteliste dokumenterte russiske piratfartøyer på lik linje med øvrige internasjonale pirater som har begått ulovligheter i samme tidsperiode. Greenpeace anmelder nå fiskeriministeren for tjenesteforsømmelse på bakgrunn av manglende svartelisting av de dokumenterte russiske piratfartøyene, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) sier til NTB at hun tar Greenpeaces anmeldelse med stor ro.- Jeg er fortsatt på frifot, for å si det sånn. Nei, alvorlig talt oppfatter jeg anmeldelsen som useriøs. Jeg verdsetter Greenpeaces engasjement mot ulovlig fiske, men i rettferdighetens navn har regjeringen foretatt seg veldig mye for å få bukt med dette problemet, sier hun.Fiskerministeren sier at «Antares» i fjor ble tatt for ulovlig fiske i internasjonalt farvann, men et smutthull i regelverket gjorde at tråleren ikke kunne svartelistes for dette.- Dette smutthullet tettet vi i mai. Nå er det ikke lenger slik at du må drive ulovlig fangst i norsk økonomisk sone for å bli svartelistet. Hvis «Antares» har begått nye ulovligheter, vil tråleren bli svartelistet. Det er det ingen tvil om, sier Pedersen. (©NTB)