Bush og hans mexicanske kollega Felipe Calderón har brukt flere måneder til å utarbeide alle detaljene i hjelpepakken som presenteres samtidig som Mexico har gått til aksjon mot bandene.Som følge av en rekke brutale drap blant rivaliserende bander har Mexico iverksatt en rekke operasjoner mot kartellene i det siste. En operasjon tidligere denne måneden i Tampico resulterte i det største kokainbeslaget i mexicansk historie.Bevilgningen Bush ønsker er første avdrag i en pakke på 1,4 milliarder dollar til Mexico, først og fremst for å stanse flommen av narkotika gjennom landet til USA.Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa sier at programmet innebærer at USA sender Mexico utstyr som overvåkingsfly, utstyr til å oppdage narkotika og datateknologi. USA skal ikke sende kontanter, soldater eller politi, og heller ikke bli involvert i politiarbeid eller strategiutvikling i Mexico.Enkelte har sammenlignet programmet med et program for Colombia som går under navnet Plan Colombia, og som ikke har ført til noen reduksjon i narkotikaproduksjon og narkotikasmugling i landet.Den demokratiske senatoren Robert Menendez sa han blir urolig dersom søkelyset i programmet blir på politi- og militærinnsats og ikke på økonomiske initiativer for å angripe årsakene til problemet. (©NTB)