Gazprom, som er verdens største gasselskap, ønsker å bygge en 320 meter høy skyskraper i glass og betong i nærheten av St. Petersburgs historiske kvarter. Gazprom har allerede fått råderett over tomten og godkjenning for en uspesifisert utbygging.Gamlebyen står på UNESCOs liste over verneverdige fortidsminner som tilhører verdens kulturarv.Motstanderne av byggingen, som har fått tilnavnet Gasskraperen, mener skyskraperen vil ødelegge byens lave horisont av kanaler og barokkpalasser. Men oppføringen av Gazprom-skyskraperen handler om mye mer enn estetikk.Nei-kampanjen kan bli et av de største offentlige opprørene mot Putin i hele hans tid som president, en periode hvor offentlige demonstrasjoner og mishagsytringer er blitt stadig sjeldnere. Det faktum at St. Petersburg er Putins hjemby, krydrer konflikten ytterligere.De som støtter prosjektet, blant dem St. Petersburgs guvernør Valentina Matvijenko, mener Gazprom-bygget er en del av en etterlengtet fornyelse av byen. Hun tror skyskraperen vil puste liv inn i en nokså forfallen og folketom bydel.- Vi har lagd skyskraperen så høy for at den skal se harmonisk og vakker ut. Den kunne vært lavere, men det ville blitt stygt, sier Aleksandr Dybal, som er visepresident for Gazproms avdeling Gazpromneft.Men kritikerne påpeker at skyskraperen vil bli stående rett overfor Smolnij-katedralen, som ble bygget på 1700-tallet og tegnet av italieneren Francesco Bartolomeo Rastrelli.- Dette er ikke arkitektur, sier Oleg Jonissjan fra et organ som jobber med å ivareta kulturarv i St. Petersburg om Gazprom-bygningen.- Arkitektur handler om å passe inn i landskapet. Dette tårnet kunne vært oppført på steppene eller i Malaysia, men ikke i nærheten av Rastrellis verk, mener han.En plakat fra nei-kampanjen viser et Godzilla-lignende monster i en T-skjorte fra Gazprom kneisende over Smolnij-katedralen. Guvernør Matvijenko fremstilles som et medlem av ungkommunistene fra sovjettiden i Komsomol. Teksten lyder: «Gazprom sier 'Det må gjøres!'» og Komsomol svarer: «Ja, sir». (©NTB)
Fakta om Gazprom
* Er verdens største gassprodusent og rår over rundt 16 prosent av verdens totale forekomster av naturgass.* Står for nesten 20 prosent av verdens totale gassproduksjon.* Eier og driver verdens lengste rørledningsnettverk på totalt 150.000 kilometer.* Eksporterer gass til 32 land.* Den russiske staten kontrollerer Gazprom, og landets visestatsminister Dmitrij Medvedev er selskapets styreleder. Aleksej Miller er konsernsjef.(Kilder: Gazprom.ru, Financial Times) (©NTB)