- Det er en stor gruppe bedrifter med usunn økonomi i Norge i dag. De bør overvåkes nøye. Mange er rett og slett ikke klar over hvor stor risiko de tar, sier Neby i en kommentar til Finansavisen.Analysen som er utført av Tore Nebys Lindorff Decison, hvor han er adm. dir., har tatt for seg 200.000 norske aksjeselskaper. Konklusjonene er ikke morsom lesing.
Nærmere konkursBygg- og anlegg er verst
Selv om antall kredittverdige selskaper øker, er det flere som er nær konkurs enn tidligere. 15.400 er i faresonen, hvilket er 400 mer enn forrge kvartal.1600 konkurser ligger tallet an til å ende på i 2007. I 2008 kan det bli dobbelt så mye. Hva bør gjøres? Neby oppfordrer bedriftene til å foreta en gjennomgang av kunderegistre for å kontrollere om det fortsatt er grunnlag for å gi kundene kreditt. For det er leverandørene som regel får regningen når ting går skeis.Spesielt fokus bør legges på bygg- og anleggsbransjen, hvor det råder gode tider. I følge Arve Paulsen, kommunikasjonsdirektør i Lindorff, er vi på toppen.- Alle som kan holde i en hammer, kan tjene penge nå. De som ikke klarer å tjene penger nå, klarer det aldri, sier han.- Med stor vekst kommer det stadig nye døgnfluer, sier økonomisjef Kai Holter i Rescon Mapei til Finansavisen. Selskapet leverer betong, maling, isolasjon, lim og andre produkter til bygg- og anleggsbransjen. I hans selskap gjøre det grundige kredittvurderinger.- Taper vi penger på å være strenge? Nei, jeg tror ikke det, sier han.