Kan bli dobbelt så mange konkurser i 2008

- Det er en stor gruppe bedrifter med usunn økonomi i Norge i dag, sier Tore Neby, adm. dir. i Lindorff Decision, som spår en dobling av antall konkurser i Norge neste år.

- Det er en stor gruppe bedrifter med usunn økonomi i Norge i dag. De bør overvåkes nøye. Mange er rett og slett ikke klar over hvor stor risiko de tar, sier Neby i en kommentar til Finansavisen.Analysen som er utført av Tore Nebys Lindorff Decison, hvor han er adm. dir., har tatt for seg 200.000 norske aksjeselskaper. Konklusjonene er ikke morsom lesing.Nærmere konkursSelv om antall kredittverdige selskaper øker, er det flere som er nær konkurs enn tidligere. 15.400 er i faresonen, hvilket er 400 mer enn forrge kvartal.1600 konkurser ligger tallet an til å ende på i 2007. I 2008 kan det bli dobbelt så mye. Hva bør gjøres? Neby oppfordrer bedriftene til å foreta en gjennomgang av kunderegistre for å kontrollere om det fortsatt er grunnlag for å gi kundene kreditt. For det er leverandørene som regel får regningen når ting går skeis.Bygg- og anlegg er verstSpesielt fokus bør legges på bygg- og anleggsbransjen, hvor det råder gode tider. I følge Arve Paulsen, kommunikasjonsdirektør i Lindorff, er vi på toppen.- Alle som kan holde i en hammer, kan tjene penge nå. De som ikke klarer å tjene penger nå, klarer det aldri, sier han.- Med stor vekst kommer det stadig nye døgnfluer, sier økonomisjef Kai Holter i Rescon Mapei til Finansavisen. Selskapet leverer betong, maling, isolasjon, lim og andre produkter til bygg- og anleggsbransjen. I hans selskap gjøre det grundige kredittvurderinger.- Taper vi penger på å være strenge? Nei, jeg tror ikke det, sier han.