- Matprisene i Norge må opp, sier Bondelagets leder, Bjarne A. Undheim, i en pressemelding.Undheim viser til at inntektsmulighetene som bonden ble forespeilet gjennom de siste jordbruksforhandlingene ikke har slått til. Hovedårsaken er at kostnadene har økt mer enn forventet. Matprisene internasjonalt har økt og det har alvorlige konsekvenser for bonden.- For bonden slår dette direkte ut i for eksempel økte kostnader på dyrefôr som følge av økte internasjonale kornpriser, sier Undheim.Han viser til at forbrukerne ønsker norskprodusert mat, mens det blir stadig vanskeligere for bonden å produsere kjøtt til dette markedet.- Det kan ikke være slik at kjedene alene skal utnytte muligheten til fri prisdannelse på mat, mens bonden blir sittende igjen med de økte kostnadene. Jeg forutsetter at Regjeringen med Landbruks- og matministeren i spissen er enige i dette, og at det er i samsvar med Soria Moria-erklæringen, sier Undheim.Ifølge ham forsterker situasjonen behovet for en kraftig inntektsvekst for bonden i vårens jordbruksforhandlinger.- Bonden må til våren få ta del i den økonomiske veksten Norge er inne i, slår Undheim fast. (©NTB)