Tungt bevæpnet politi stanset torsdag demonstrantene som ville protestere mot at Mwai Kibaki tok presidentmakten etter et valg observatører sier var preget av fusk.- Arrangementet blir gjennomført fredag, sier opposisjonens talsmann Salim Lone.Samtidig dropper samveldestatene og Den afrikanske union (AU) planene om å mekle i den politiske striden i Kenya, opplyser tjenestemenn. AUs formann, Ghanas president John Kufuor, som etter planen skulle ha ankommet Nairobi for å mekle mellom regjeringen og opposisjonen i presidentstriden, vil likevel ikke komme, ifølge en talsmann for samveldestatene.Torsdag kveld ba dessuten Kenyas president Mwai Kibaki folk om å stanse volden og sa at han er klar for en politisk dialog så snart situasjonen i landet har roet seg.
- Må bli enigeSlagmark
USAs president George W. Bush ber de stridende partene i Kenya om å avstå fra ytterligere voldsbruk. Han anmoder også Kibaki og opposisjonslederen Raila Odinga om å enes om en avtale som kan løse den bitre striden.- Jeg tror det er mulig for dem å bli enige om en slags avtale som kan bidra til å lindre sårene etter et svært jevnt valg, sier Bush.- Det er svært viktig at den kenyanske befolkningen ikke tyr til voldsbruk, sier Bush i et intervju med Reuters. Torsdag lå røyken over slumområdene, skuddene gjenlød i gatene, og sakte forvandlet deler av byen seg til den reneste slagmark. Det førte til at opposisjonen avlyste det planlagte massemøtet i Uhuru-parken, ifølge AFP.Politiet hadde på forhånd forbudt protestaksjonen og truet med at demonstranter, inkludert opposisjonsleder Raila Odinga, ville bli arrestert.Store paramilitære politistyrker brukte vannkanoner og tåregass for å hindre at flere tusen demonstranter, særlig fra Nairobis slumområder, kunne ta seg inn til Uhuru-parken midt i byen, skriver Reuters.Odingas bevegelse Orange Democratic Movement (ODM) hadde oppfordret til en storstilt demonstrasjon i uavhengighetsparken for å protestere mot president Kibakis gjenvalg forrige uke, som ODM mener var manipulert.Torsdagens sammenstøt var de siste av en rekke uroligheter som den siste uka har krevd over 340 menneskeliv. (©NTB)