Frykter smeltet metan kan bli klimabombe

Frossen metan er i ferd med å smelte i havet utenfor Sibir. Frigjøres metanet til atmosfæren får vi en enorm klimabombe, frykter klimaforsker.

Foto: Scanpix - Geysir på Island
Politikk

Klimagassen metan er 20 til 23 ganger kraftigere enn CO2.Russiske polarforskere har nå funnet alarmerende tegn på at frossen metan, lagret i gasshydrater på 200 meters dyp i Laptevhavet utenfor Sibir, er i ferd med å smelte, skriver Adresseavisen.Målinger som ble presentert på en vitenskapelig kongress i Wien sist uke, viser urovekkende høye mengder metan både i havvannet og i luften. Havvannet skal være «overmettet» av kraftig metan og i lufta er det målt klimagassmengder fem ganger over det normale. De høye metanverdiene er målt helt opp i 1.800 meters høyde.- Dette er et skrekkscenario. Dersom store mengder metan strømmer ut i atmosfæren, vil det føre til høyere temperaturer og enda større utslipp, sier forskningsdirektør Knut Alfsen ved Cicero senter for klimaforskning ved Universitetet i Oslo til avisen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv