Gripen-løfte til Norge vekker motstand i Sverige

Den svenske regjeringen er på kollisjonskurs med både opposisjonen og Sveriges forsvarssjef når den lover Norge å modernisere sine jagerfly. Miljøpartiet anklager regjeringen for å ha brutt grunnloven.

Politikk
Miljøpartiet ba mandag ettermiddag Riksdagens konstitusjonskomité granske regjeringen etter at forsvarsminister Sten Tolgfors tidligere på dagen ga et omstridt løfte til Norge.Hvis den norske regjeringen velger svenske jagerfly fremfor amerikanske, vil Sverige modernisere noen av sine til samme nivå, lød beskjeden som ble gitt da Tolgfors var i Oslo for å levere anbudet på 48 jagerfly fra Saab.Men Miljøpartiet mener at regjeringen ikke kan ta en slik kostbar avgjørelse uten å ha Riksdagen bak seg.Også Vänsterpartiet stritter imot å bruke store summer på en oppgradering som selv landets forsvarssjef ser ut til å være imot.Den norske regjeringen skal innen årsskiftet avgjøre om forsvarets nye jagerfly skal være av typen Jas Gripen fra Saab eller Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin. Avtalen er verdt flere titall milliarder kroner.Den svenske regjeringen er villig til å strekke seg langt for å sikre avtalen, men Socialdemokraterne lurer nå på om regjeringen har gått for langt.- Vi kan verken si ja eller nei før vi ser grunnlaget, sier Anders Karlsson (s), forsvarskomiteens leder.Han viser til at forsvarssjef Håkan Syrén for få uker siden sa at han var imot at Sveriges jagerfly skal oppgraderes slik at de tilsvarer Jas Gripens aller siste modell. Årsaken er at han frykter oppgraderingen vil legge beslag på store deler av forsvarsbudsjettet i en tid da forsvaret er blitt bedt om å foreta store nedskjæringer.Anders Karlsson fremholder at Sverige først må bestemme seg for hvilket forsvar landet skal ha før det gjøres store nedskjæringer, og han vil at regjeringen drøfter saken med alle partilederne.Sveriges forsvar er konsentrert om landets sørlige områder. Russland er definert som en ikke-trussel, og de siste årene har hovedfokus vært på internasjonale fredsoppdrag. Forsvaret har imidlertid ikke fått regjeringens tillatelse til å bruke jagerflyene på disse utenlandsoppdragene.Også Vänsterpartiet sier tvert nei til regjeringens løfte til nordmennene og viser til forsvarssjefens motstand.- Det er en feilsatsing. Det er misbruk av penger, vi trenger ikke disse flyene, og uten å legge ord i munnen på forsvarssjefen så tror jeg han mener det samme. Det er mer næringspolitikk enn forsvarspolitikk, sier partileder Lars Ohly.Ifølge forsvarsminister Sten Tolgfors vil en svensk oppgradering ikke innebære nye kostnader.- Vi kommer til å bygge om et titall eksisterende Gripen-fly til siste versjon. Om vi utover det av helt egne grunner vil bygge om flere fly, så kan vi, og kommer vi, absolutt til å gjøre det. Men da er det en svensk avgjørelse, sier Tolgfors til nyhetsbyrået TT.Pengene som skal brukes til ombyggingen, er ifølge Tolgfors allerede avsatt for å holde flyene konkurransedyktige, og det skal dreie seg om én milliard svenske kroner i året.- Det koster ingenting utover de pengene som Gripen-systemet uansett ville ha kostet, sier Tolgfors. (©NTB)