Jobber på spreng for å få til en WTO-avtale

Store hindringer gjenstår fortsatt, men tiden er inne for hestehandler i WTO-forhandlingene. De neste ukene vil gi svaret på om det er mulig å få på plass en ny avtale dette tiåret.

Foto: Yara
Politikk

- Det er ulike vurderinger fra ulike hold, men de siste ukene har sannsynligheten økt for at man vil få til en avtale, sier landbruksminister Terje Riis-Johansen til NTB.Embetsverket hans har for lengst bestilt hotellrom og booket fly til sjefen, etter at sjefen i Verdens handelsorganisasjon (WTO), Pascal Lamy, tidligere i vår ba ministerne holde av 19. mai til et sluttoppgjør for forhandlingene.Ifølge kilder i Geneve jobbes det nå dag og natt, og i helgene, for å få på plass mest mulig før et eventuelt møte. Fortsatt regnes enighet om kutt av toll og subsidier innen landbruket som nøkkelen til forhandlingene.Riis-Johansen er forberedt på å reise til Sveits for å kjempe for norske, beskyttende tollsatser.- På områder som er vanskelige for oss, som markedsadgang for landbruksprodukter, er det et voldsomt trøkk, sier Riis-Johansen, og understreker at det fortsatt er et godt stykke igjen før en enighet ligger på bordet.KrevendeI begynnelsen av mai vil det trolig bli klart om forhandlerne har kommet langt nok til at ministerne hentes inn. Da er lederen av landbruksforhandlingene, Crawford Falconer, ventet å legge fram et nytt avtaleutkast. Antallet klammer, som står rundt tekst man er uenig om, blir avgjørende.- Det blir ikke noe ministermøte hvis ingen tror man kan komme fram til enighet, konstaterer Riis-Johansen.Skulle mye gjenstå, kan man alltids skyve på ministermøtet, men ikke for lenge. I begynnelsen av juni er det nemlig fotball-EM i Sveits og ingen hotellrom å oppdrive.På andre deler av forhandlingene, som industrivarer og fisk (NAMA), skal mye av grunnarbeidet være unnagjort.- Etter måneder med posisjonering er folk klare for reelle forhandlinger, fastslo forhandlingsleder for NAMA, Don Stephenson, før helgen.Riset bak speilet for forhandlerne er det kommende presidentskiftet i USA. Uansett om en ny president vil stake ut en ny kurs eller ikke for USA, vil dette skiftet rent teknisk trolig forsinke forhandlingene med flere år. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv