Norske flykjøp skaper hodepine for Sverige

Norske myndigheter vil at også Sverige skal kjøpe nye jagerfly hvis avtalen mellom Norge og den svenske jagerflyprodusenten Saab skal bli noe av. Svenskene har imidlertid allerede JAS-fly de ønsker å satse på.

Foto: Airbus
Politikk
Det er viktig for Norge at også Sverige investerer i den nye versjonen av flytypen JAS Gripen slik at fremtidige utviklings- og vedlikeholdskostnader kan deles mellom de to landene.På direkte spørsmål fra TT om det er viktig at Sverige skaffer seg samme fly som Norge, svarer forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap):- Det er veldig viktig. Det er viktig både med hensyn til kostnadene og muligheten for å oppgradere, sa hun etter en demonstrasjon av de nye jagerflyene onsdag.Problemet er at Sverige for kun noen få måneder siden besluttet at de skulle oppgradere 31 av sine gamle fly. Dermed vil alle Sveriges 100 jagerfly være av den gamle, oppgraderte typen. Nyinvesteringer i milliardklassen kan dermed bli en innenrikspolitisk nøtt.Mandag overleveres det svenske tilbudet i Oslo, men Sveriges forsvarsminister, Sten Tolgfors, ønsker ikke å røpe om svenskene kommer til å oppfylle de norske kravene før tilbudet er overlevert.Etter det det svenske nyhetsbyrået TT erfarer, ble tilbudet godkjent av den svenske regjeringen torsdag, men opposisjonen er ikke informert om innholdet i tilbudet. (©NTB)