- En sulten mann er en sint mann, sier Simon Nkwenti. Han leder lærerforbundet i det vestafrikanske landet Kamerun, og han og hans medlemmer raser mot økende matvarepriser. Afrika sør for Sahara er spesielt sårbart når prisen på mat nå stiger over hele verden. De fleste menneskene her må leve for et beløp tilsvarende mindre enn ti kroner per dag, og skal i tillegg til maten også betale for brensel og andre livsnødvendige varer. - Folk vet ikke lenger hva de skal gjøre eller hvem de skal snakke med. Men de forstår at den eneste utveien er å få regjeringen til å sette ned prisene, ellers går det mot en katastrofe, sier handelsmannen Ousmane Sanou i Burkina Faso. Protester i gatene Fra ørkenene i Mauritania til Mosambiks kyst mot Indiahavet har folk gått ut i gatene i protest mot prisøkningene. I Mexico og i Øst-Asia har det vært tilsvarende demonstrasjoner mot at maten stadig blir dyrere. Denne prisveksten har flere årsaker. Én grunn er historisk høy oljepris som gjør produksjonsprosesser og transport dyrere. Råoljeprisen er tredoblet siden 2003. - Mange snakker om krisen i kredittmarkedet i USA, og den vil få sin virkning i ulik grad fra land til land. Men et mer umiddelbart problem er den ubehagelig høye lønns- og prisveksten i nesten alle østasiatiske nasjoner, sier Jim Adams i Verdensbanken. Andre eksperter mener den økende bruken av jordbruksland til produksjon av biodrivstoff er med på å presse opp matprisene. Interessen for biodrivstoff har økt som følge av kampen for å redusere utslippene av klimagassen CO2. Slutt på kveldsmat Mauritania importerer 70 prosent av sine matvarer, og dette landet nordvest i Afrika er dermed blant de mest utsatte for globale prisøkninger. - Jeg har sluttet å spise kveldsmat, jeg har ikke råd lenger, klager den mauritanske statstjenestemannen Ami Gandega. FN-organisasjonen Verdens Matvareprogram WFP påpeker at når den mauritanske staten må bruke mer penger på matvarehjelp, går det ut over viktige satsingsområder som utdanning. Barn kan bli tvunget ut i arbeid eller til å tigge i gatene for å overleve. Uroen over økende matpriser er økende, og den kan få dramatiske følger. Mange afrikanere husker fortsatt skjebnen som rammet Liberias president William Tolbert i 1980: Han ble stukket ned og drept i uroligheter som skyldtes en økning av prisen på ris. (NTB)