Studien fra Institute of Peace er sendt ut to dager før USAs ambassadør i Irak, Ryan Crocker, og øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, skal avlegge rapport til Kongressen om framgangen de mener er oppnådd.USA er ikke noe nærmere å kunne trekke seg fra Irak i dag enn for ett år siden, heter det i rapporten.Forfatterne skriver at det skyldes at «den politiske framgangen er langsom, haltende og overfladisk, og at den sosiale og politiske oppløsningen er utbredt».«USA risikerer å bli sittende fast i Irak i lang tid, og det kan fra fem til ti år med fullt amerikansk søkelys på Irak før det blir noe politisk framgang», heter det videre.Men en rask og betydelig militær nedtrapping i Irak kan ende med «et totalt sammenbrudd av den irakiske stat, massivt kaos og til og med folkemord», sier ekspertene som har skrevet rapporten.I rapporten heter det at sikkerheten er noe bedret etter den amerikanske styrkeforsterkningen i fjor, men at situasjonen fortsatt er spent og at USA har liten innflytelse på den politiske prosessen.Men den økte sikkerheten skyldes i stor grad at mange militante sunnimuslimer allierte seg med USA mot al-Qaida og at Moqtada al-Sadr innførte ensidig våpenhvile for sine sjiamuslimske styrker.Dersom USA blir stående i Irak, bør det satses mye mer på politisk og økonomisk utvikling.De som har skrevet rapporten, er de samme ekspertene som var rådgivere Iraq Study Group, gruppa som under ledelse av James Baker og Lee Hamilton, i 2006 rådet president George W. Bush til å starte en gradvis tilbaketrekning og åpne samtaler med Syria og Iran. Bush fulgte ikke rådene. (©NTB)