Russland er begynt å prøvefly et nytt avansert jagerfly som kan komme til å utmanøvrere Norge i nord dersom Norge velger JAS Gripen eller det amerikanske F-35, mener forsvarsanalytiker John Berg.Berg sier til NTB at Norge derfor bør vente med å bestemme hva slags jagerfly landet skal velge, og at den norske flyanskaffelsen bør legges ut på nytt anbud.En tidligere høytstående jagerflyger i Forsvaret tar også til orde for å utsette flyvalget, skriver Adresseavisen. Flygeren vil være anonym av hensyn til den stillingen han har i dag.Flygeren sier at Norge har tid til å begynne en ny anbudsrunde i 2010 og likevel ha tid nok til å få de nye flyene levert i 2016-2018.På mandag går anbudsfristen ut for produsentene av svenske JAS Gripen og amerikanske F-35, som konkurrerer om å få selge kampfly til Norge.Skal Norge bli en likeverdig aktør i lufta med Russland i nord, vil det kreve at russerne ikke kan holde landet for narr ved å fly raskere eller høyere og utmanøvrere norske fly. Og det risikerer Norge ved velge JAS Gripen eller F-35, påpeker John Berg.Han vender tommelen ned for det amerikanske flyet som er et lite bombefly konstruert for å ramme mål på bakken, mens JAS-39 Gripen ligger i grensesonen for å kunne følge med det nye russiske superflyet, Sukhoi-35, som skal produseres fra 2010.Det er bare to jagerfly i Vesten som kan hamle opp med det russiske flyet, og det er Eurofighter Typhoon og det svært kostbare amerikanske Lockheed Martin F-22 Raptor, mener internasjonale eksperter, ifølge Berg.Verken Eurofighter eller Raptor er med i den norske anbudskonkurransen. Eurofighter var med, men trakk seg og begrunnet det med at Norge ikke kjørte en rettferdig konkurranse. (©NTB)