Zimbabwe: Politiker risikerer dødsstraff for forræderi

Andre og avgjørende omgang i presidentvalget i Zimbabwe om to uker

Politikk

En av Zimbabwes fremste opposisjonspolitikere tiltales for forræderi. Han risikerer dødsstraff hvis han blir kjent skyldig.Som generalsekretær i opposisjonspartiet MDC er Tendai Biti en av Zimbabwes viktigste opposisjonspolitikere. Torsdag ble han arrestert rett etter at han kom tilbake til hjemlandet etter en reise til Sør-Afrika.- Vi sikter ham for forræderi og for å ha kommet med uttalelser som er skadelige for landet. For forræderisiktelsen risikerer han dødsstraff eller livsvarig fengsel, sier en talsmann for politiet.Biti er en av opposisjonsleder Morgan Tsvangirais viktigste medarbeidere. Arrestasjonen torsdag settes derfor i sammenheng med andre og avgjørende omgang i presidentvalget i Zimbabwe om to uker, der Tsvangirai stiller opp mot sittende statssjef Robert Mugabe.- Rundt ti sivilkledde politifolk la Biti i håndjern da han gikk av flyet. Deretter tok de ham med seg og kjørte bort, sier MDC-talsmann Nelson Chamisa.Arrestert to ganger på én dagSamtidig ble en annen opposisjonsleder i Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, pågrepet av politiet to ganger torsdag, opplyser hans parti MDC.Opposisjonslederen ble først pågrepet i nærheten av Kwekwe og løslatt to timer senere. Ikke lenge etter ble han arrestert for andre gang.- Tsvangirai ble pågrepet igjen da han kjørte gjennom Gweru på vei til neste stopp på valgkampruta. MDC-lederen og hans følge blir holdt på en politistasjon i Gweru, het det i en pressemelding fra opposisjonspartiet MDC torsdag kveld.En stund etter ble det opplyst at politiet igjen hadde satt ham fri. (©NTB)

Nyheter
Politikk