Aksjefondene stuper

Fondsfalitten i første halvår i år har nærmeste vært total. Men det er nå du kan gjøre varpene, sier aksjestrateg

Mens Oslo Børs har fått gjennomgå de siste månedene, med en nedtur på 5,6 prosent i 1. halvår, har det gått langt verre for fondsindeksen. Aksjefondenes referanseindeks falt nemlig 7,6 prosent i juni, mens 1. halvår endte i minus 9,3 prosent. Men for en rekke norske aksjefond gikk det langt verre enn som så, skriver Finansavisen.Et av aksjefondene som har gjort det dårligst er Storebrand Vekst, med en nedtur på 19,6 prosent så langt i år. Årsaken er at fondet har et helt spesielt investeringsmandat, forklarer Storebrands fondsforvalter Alf Inge Gjerde.- Fondet har kun anledning til å investere i det man på forhånd har definert som vekstselskaper. De utgjør rundt 1/4 av selskapene på Oslo Børs. Det typiske er at det har vært dårlig marked for disse i år. Fokuset har ligget på råvarer, skriver Finansavisen.- Ikke last opp med aksjer nå- Det er ekstremt vanskelig, selv for de beste, å time markedet, ifølge Øystein Dørum i DnB NOR Markets. Sjeføkonomen mener det er flere dimensjoner når det kommer til hva investorer bør gjøre. Alt kommer an på hvem som er mottaker av budskapet.- Vanlige folk bør spare i aksjefond med langsiktige spareavtaler, for å forhindre at man kjøper på topp og selger på bunn. Faller markedet, er rådet å sitte stille, sier Dørum, som advarer mot å laste opp med aksjer slik tilstanden er i dag.- Aksjer er billig nåDnB NOR Markets' aksjestrateg Erlends Lødemel poengterer hvor viktig det er å være langsiktig i sine investeringer. - Det er stor usikkerhet i markedet, men det å kjøpe aksjer er en helt grei investering, spesielt dersom man har en horisont på ett år eller mer. Nedturen på børsen kan by på store muligheter, skal man tro Lødemel.- Siste tids fall har gjort aksjer billige. Det kan være fornuftig for folk som har penger til overs å investere, skriver Finansavisen.