Bader i opsjonsmillioner

På tross av heftig opsjonsdebatt sitter norske toppsjefer i børs-noterte selskaper fortsatt på svimlende opsjonsverdier. Se hvor mye toppene kan koste inn.

Telenor direktør Jon Fredrik Baksaas - Foto: Scanpix

I et turbulent år for norsk økonomi, sitter toppsjefene på børsen på enorme summer i potensiell opsjonsgevinst. Opsjoner har vært svært omstridt som prestasjonsfremmende virkemiddel. Senest i fjor sommer nådde debatten sitt høydepunkt med oppløsningene av opsjonsprogrammene i Statoil og Norsk Hydro, etter at fusjonen påvirket kursene betraktelig i begge selskapene, skriver Finansavisen.Gull og grønne Enger Thorleif Enger i Yara er den største opsjonskongen med sin potensielle gevinst på 141 millioner kroner, dersom dagens kursnivå står seg. Den suksessfulle konsernsjefen kan imidlertid kun realisere 15 millioner kroner årlig av disse. Med innløsning av opsjoner for 8,5 millioner kroner i fjor, samt årets innløsning av 7,8 millioner kroner, gir dette en samlet utbetaling på 16,3 millioner siden juli i fjor.Telenor-millioner John Fredrik Baksaas i Telenor har også opsjonsmillioner til salt i grøten. Tele-sjefen møtte massiv kritikk for sin gunstige ordning. Baksaas har sittet stille det siste året, men den potensielle opsjonsgevinsten er fortsatt skyhøy. Hele 18,6 millioner kroner ligger foreløpig og venter på å bli realisert, skriver Finansavisen.Frisk medvindAwilco Offshore, med Henrik Fougner i spissen, var i går svært ettertraktet etter budet fra China Oilfield Services på 12,5 milliarder kroner. Samtidig som kursen steg med nesten 15 prosent, kunne Fougner se sin potensielle opsjonsgevinst vokse seg til anselige 24,2 millioner kroner.I samme liga har nå Orklasjef Dag J. Opedal havnet. I fjor sommer var hans urealiserte opsjonsgevinst på hele 125 millioner kroner. Sist fredag innløste Opedal 200.000 opsjoner som ga en gevinst på 7,6 millioner kroner med kursen ved børsens stengetid. Opedal kjøpte 116.667 Orklaaksjer for denne gevinsten.Ingen har cashet ut like mye som Subsea 7-sjefen, Mel Fitzgerald. I følge børsmeldinger har toppsjefen realisert om lag 20 millioner kroner det siste året, skriver Finansavisen.Den unge konsernsjefen i Tandberg, Fredrik Halvorsen, er kommet med i det gode selskap. Neste år kan han med dagens kursnivå innkassere drøye 4 millioner kroner for sin innsats.