Forsvaret kjøpte feltsykehus uten anbudsrunde

Selv om det var misnøye og svakheter med det første feltsykehuset som Forsvaret kjøpte inn i 2002, valgte Forsvaret å kjøpe ytterligere to feltsykehus fra samme produsent og uten anbudsrunde.

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix

Kontrakten som den britiske produsenten Marshall SV fikk for levering av de to siste sykehusene har en verdi på om lag 220 millioner kroner. Kontrakten ble inngått i fjor.Det første av de såkalte konteinersykehusene ble handlet inn før USAs invasjon i Irak våren 2003. Sykehuset fikk imidlertid kritikk, blant annet for lav takhøyde flere steder.Hos en av Marshall SVs konkurrenter, Normeca, er skuffelsen stor over at det ikke var noen anbudsrunde.- Jeg er sikker på at vi kunne levert et betydelig billigere og bedre tilpasset sykehus uten lengre leveringstid, sier daglig leder Jan Karlsen til Dagbladet. Han viser til at bedriften nylig har vunnet en kontrakt for levering av to feltsykehus til Saudi-Arabia. Prisen er 140 millioner kroner, eller 80 millioner kroner mindre enn det Forsvaret betaler til Marshall SV.Forsvaret mener de kan snirkle seg forbi de vanlige anbudsreglene i denne saken med hjemmel i EØS-avtalen, noe NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes er svært kritisk til.- Med mindre det skaper problemer for rikets sikkerhet, så burde anbudet på disse sykehusene vært lyst ut i en konkurranse mellom flere produsenter, slår hun fastKontorsjef Per Arne Johnsen ved Forsvarets kontraktskontor på Kolsås i Bærum sier hovedgrunnen til at de valgte samme leverandør var besparte kostnader ved utdanning av personell. (©NTB)