Inflasjon kan føre til rentehopp

Hvis inflasjonen bli høyere enn ventet, kan sentralbanken reagere med å skru opp renta.

Foto: Finansavisen

Dersom tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at prisene stiger raskere enn det sentralbanksjef Svein Gjedrem hadde regnet med, kan han nokså umiddelbart komme til å skru opp renta.Det sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til Dagens Næringsliv. Han viser til en beregning der Norges Bank selv beskriver hvordan økt inflasjon vil påvirke sentralbankens rentebane.Hvis Gjedrem etter sommeren får to inflasjonstall på rad som indikerer en inflasjon som er 0,3 prosentpoeng høyere enn ventet, vil han øke renta to eller tre ganger ekstra innen utgangen av oktober. Dette vil komme på toppen av den ene økningen han allerede har åpnet for, mener Aamdal.Dermed kan styringsrenta stige fra 5,75 prosent i dag til 6,75 prosent om bare tre-fire måneder.