Irak går til rettssak

Irak har trukket bedrifter og personer som var involvert i «olje for mat»-skandalen, for retten i USA.

Foto: Scanpix

Det sivile søksmålet ble overlevert en domstol i New York mandag. Irakiske myndigheter krever over 10 milliarder dollar, tilsvarende over 50 milliarder kroner, fra flere titall private selskaper. Et av dem er oljegiganten Chevron.«Olje for mat»-programmet kom på plass da Saddam Hussein fremdeles satt med makten i Irak, og ble avsluttet i 2003. Det tillot Irak å selge olje i bytte mot mat og andre nødvendighetsvarer som var vanskelig tilgjengelig på grunn av sanksjonene som ble lagt ned mot Irak etter at landet invaderte Kuwait i 1990.I forbindelse med programmet, som hadde FNs godkjenning, skal det ha blitt utbetalt 1,8 milliarder dollar i bestikkelser, ifølge en undersøkelse ledet av Paul Volcker på vegne av FN.Irakiske myndigheter mener befolkningen i landet som et resultat gikk glipp av store summer som kunne vært brukt til mat og medisiner. (©NTB)