Irsk steinlegger fikk halvannet år for tvangsarbeid

En 25 år gammel ire er i Jæren tingrett dømt til halvannet års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i tvangsarbeid og menneskehandel.

Foto: Scanpix

Retten mener mannen grovt utnyttet fattige og ressurssvake personer til å drive steinlegging og asfaltering i Rogaland. En av de «ansatte» hos mannen var bare 17 år gammel. Ifølge dommen skal mannen ha misbrukt deres sårbare situasjon, blant annet med vold og ved å spille på frykt for represalier hvis de flyktet.Mannen skal også ha skaffet falske pass til en eller flere av dem for å få dem inn i Norge. Virksomheten foregikk både i Norge og Sverige, kom det fram under hovedforhandlingen.Jæren tingrett mener arbeidsvilkårene alene er tilstrekkelig til å falle inn under lovens bestemmelser om «utnyttelse av sårbar situasjon», og har nå dømt mannen til halvannet års fengsel. Han må også tåle inndragning av 300.000 kroner, samt betale oppreisningserstatning på 10.000 kroner til to av personene han utnyttet (©NTB)