Klimaenighet for G8

Forhandlere er blitt enige om et utkast til en felles klimauttalelse for G8-toppmøtet som skal legges fram for G8-lederne tirsdag.

Forurensning illustrasjon - Foto: Scanpix

Forhandlere er blitt enige om et utkast til en felles klimauttalelse for G8-toppmøtet som skal legges fram for G8-lederne tirsdag, ifølge kilder i forhandlingene.Dermed kan en mulig konflikt om hvordan en felles uttalelse om klimaendringer skal formuleres, være løst. Uttalelsen inneholder ifølge kildene mer konkrete formuleringer enn fjorårets løfte fra Heiligendamm-møtet om å «seriøst vurdere» utslippskutt på 50 prosent innen 2050.En mer konkret klimauttalelse er spesielt viktig for Japans statsminister Yasuo Fukuda, som har lagt stor prestisje i klimasamtalene som vertskap for årets G8-møte.- EU-kommisjonen er optimistisk med tanke på utfallet og at dette er et viktig skritt sammenlignet med møtet i Heiligendamm, sier en EU-kilde om utkastet til avtale.Det er imidlertid stor uenighet blant medlemslandene, og USAs president George W. Bush har gjentatte ganger sagt at han ikke vil forplikte seg til konkrete utslippskutt uten at land som India og Kina blir med.