Kommunal bjørnekamp i Sogn og Fjordane

Bjørnen som ble skutt i Fjærland i Sogndal kommune i juni, skaper lokal strid. Ordføreren i nabokommunen Jølster mener skinnet tilhører dem og bør ende opp på Skei hotell i deres kommune.

Foto: iStockphoto

Bakgrunnen for striden er at jakten på bjørnen skal ha startet i Jølster, men bjørnen ble felt 400 meter inn i Sogndal kommune. Argumentet for at skinnet blir flyttet er blant annet at bjørnen ble voldt mest skade på Jølster-siden.- Det at bjørnen var kommet inn i Sogndal kommune da fellingen skjedde, kan ikke tillegges vekt, skriver Jølster-ordfører Gerd Dvergsdal (Sp) i et brev til Direktoratet for naturforvaltning.Sogndal kommune har gjort krav på skinnet, og ordfører Jarle Aarvoll (Ap) mener skinnet er et viktig historisk dokument.- Det er 100 år siden sist det ble skutt bjørn i Fjærland, bjørneskinnet er historisk. Jeg ville avstått fra å kreve skinnet hvis bjørnen var skutt i en annen kommune, sier han til Sogn Avis.Fra Jølster-siden er det fremmet forslag om at skinnet vil bli best ivaretatt på Skei hotell.Dyrevernere reagerer med avsky på bjørnestriden mellom kommunene.- Det var galt nok at bjørnen ble lagt ut til allmenn forlystelse i Kjøsnesfjorden, men en slik strid om et rovdyrskinn er etisk forkastelig, sier Randi Aarethun i Dyrevernlaget i Indre Sogn.Den avdøde bjørnen har tidligere vært omdiskutert da kjøttet ble solgt på auksjon til hele 46.800 kroner. Prisen på et kilo bjørnebiff kom på 520 kroner. (©NTB)