Kraftig Cruise-krasj

Siden starten av 2007 har kursen på RCCL-aksjen stupt over 60 prosent. Det har gitt enorne tap for Wilhelmsen-familien

Foto: Scanpix - Independence of the Seas

Et av verdens største cruiseselskaper, Royal Caribbean Cruises (RCCL), har det siste året virkelig fått føle effekten av den høye oljeprisen, og usikkerheten knyttet til amerikansk konsum. For ett år siden lå kursen rundt 250 kroner, i dag vaker kursen rundt 111, noe som tilsvarer et verditap på 55 prosent.Papirtap i milliardklassenBlant cruisegigantens største aksjonærer finner vi norske Awilhelmsen AS, som kontrollerer rundt 20 prosent av aksjene. På ett år har selskapet måttet se at papirverdien på investeringen har skrumpet inn med over 5,5 milliarder kroner. Ser vi på enda litt lengre sikt, er ikke bildet penere.I midten av januar 2007 stod RCCL-aksjen i 290 kroner, det vil si at verdien er barbert med svimlende 7,4 milliarder siden den gang. Finansdirektør Knut Inge Nossen i Awilhelmsen AS bekrefter at det er de som eier aksjene, men ønsker ikke å kommentere kursutviklingen.Finansielt er selskapet sterke- Det er i hovedsak to faktorer som styrer aksjekursen til RCCL, nemlig en avklaring mot amerikansk konsum, og selvfølgelig oljeprisen, sier analytiker Tore Østby i Handelsbanken. Østby og Handelsbanken har i sin siste analyse av selskapet et kursmål på 180 kroner.- Drivstoffkostnadene til RCCL har steget kraftig de siste årene, og dette er selvfølgelig på grunn av den høye oljeprisen. Selskapet prises nå mer på resultatforventning. Finansielt er selskapet sterke, og det er ingen reell konkursrisiko som den vi ser i flyindustrien, sier Østby.RCL-aksjen landet i går på 110,50 kroner - ned 2,64 prosent.