Krever gjeldssletting

Flere bistandsorganisasjoner krever at Erik Solheim må gjøre en større innsats for å slette u-lands-gjeld til Norge.

Illustrasjonsbilde Bønder i aksjon på Cuba Foto: Scanpix

Flere bistandsorganisasjoner krever at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) må gjøre en større innsats for å slette utviklingslandenes gjeld til Norge og andre rike land.Det skriver Dagsavisen mandag. I et brev til Solheim ber Kirkens Nødhjelp, Changemaker og Slett u-landsgjelda om at han må komme på banen.Organisasjonene lanserer tre krav til den rødgrønne regjeringen. For det første må den gå gjennom u-landsgjeld til Norge og slette illegitim gjeld. For det andre må den etablere klare regler for ansvarlige norske lån til u-land. For det tredje må Norge ta en internasjonal lederrolle for gjeldsslette.Norge har utestående gjeldskrav overfor utviklingsland på over 1 milliard kroner. I 2006 slettet den rødgrønne regjeringen gjeld til en verdi av nærmere 500 millioner kroner som utviklingsland skyldte Norge.