Krona på vikende front

Norske kroner har vært på vikende front mot de fleste andre lands valuta det siste døgnet. Hva nå?

Etter at flere svake nøkkeltall fra Europa bidro til en sterkere krone mandag har det snudd tirsdag. Tross svake nøkkeltall styrket euroen seg noe, hvilket kan skyldes børsoppgang i Europa, skriver DnB NOR Marekts i sin valutarapport, tirsdag.Norske kroner har svekket seg mot en rekke valutaer det siste døgnet. Fra rundt 5,07 mot dollar, 7,95 mot euro og 9,97 mot pundet er forholdet nå henholdsvis 5,10 mot dollar, 8,02 mot euro og 10,09 mot pundet.Dollaren er i støtetDollaren var på offensiven mot de fleste andre lands valuta, mandag. Tirsdag har den allerede vært notert over 5,11 kroner, noe som er det sterkeste siste slutten av juni, da den var såvidt over 5,12 kroner. I øyeblikket er den tilbake i overkant av 5,09.DnB NOR Markets mener den sterkere dollaren skyldes en fallende oljepris, glimt av optimisme og oppgang på børsene i eurosonen, samt forventninger til en haukete sentralbanksjef senere i dag, tirsdag. Fortsetter dette kan det også bidra til ytterligere styrking av dollaren, slås det fast. Bernanke er også tidligere i sommer blitt kjent for å forsøke snakke om dollaren.Oljeprisen har reagert litt tilbake, og testet i går den tekniske støtten på 140-nivået. I tillegg snakkes det om at G8 kan finne på å signalisere støtte for dollaren.Bernanke i fokus i dag Stadig flere regner det også som mer sannsynlig at neste renteendring i USA blir en heving.Utelater Bernanke imidlertid signaler om rentesettingen i sin tale i dag, "Financial Regulation and Financial Stability", er det godt mulig dollaren faller tilbake, skriver DnB NOR Markets i dagens valutakommentar.Pending home sales (antallet kontrakter som er inngått, men ikke bekreftet - brukte boliger) kan potensielt også gi markedsutslag. Her ventes et fall fra april til mai på 2,5 prosent.Frykt for nye nedskrivinger i banksektoren fortsetter også å legge en demper på dollaren, og mot norske kroner kan forventninger om høyere renter også virke dempende. En oljepris på offensiven igjen vil også kunne svekke dollaren og virke styrkende på kronen.