Mener Norge bør gjenåpne ambassaden i Irak

Tidligere statssekretær Vidar Helgesen kritiserer Norges manglende politikk overfor Irak og mener Norge bør gjenåpne en ambassade i landet.

Foto: Scanpix

- Blikket må vendes framover og ikke lenger handle om hva som skjedde for fem år siden, sier Helgesen, som var statssekretær i Utenriksdepartementet fra 2001 til 2005, til NRK.Norge stengte sin ambassade i Irak i 2003, da FNs sikkerhetsråd gikk ut. Noen måneder senere brøt krigen ut i landet. Med åpen olje- og gasskonkurranse i landet, med StatoilHydro snart inne i budrunden, mener han det er på tide å opprette en norsk utenriksstasjon i landet igjen.- Norge kan tilby mye erfaring med politiske og administrative løsninger på hvordan oljeressursene kan forvaltes. Dessuten vil presidentvalget i USA trolig føre til et skifte i Irak-politikken uansett hvem som vinner. Norge og andre europeiske land vil sannsynligvis bli bedt om å bidra mer til demokratibyggingen i Irak, sier Vidar Helgesen, som nå er leder for det internasjonale demokrati- og valginstituttet IDEA.Den irakiske ambassadøren i Stockholm, Ahmad Abmarni, har også lenge ønsket å opprette en ambassade i Oslo. (©NTB)