Polen vil ikke undertegne

Polens president Lech Kaczynski vil ikke undertegne Lisboa-traktaten etter at irske velgere sa nei til avtalen i en folkeavstemning.

Foto: HegnarOnline

Polens president Lech Kaczynski vil ikke undertegne Lisboa-traktaten etter at irske velgere sa nei til avtalen i en folkeavstemning.- I øyeblikket er spørsmålet om avtalen meningsløst, sier Kaczynski i et intervju med avisa Dziennik som ble offentliggjort tirsdag.Målet med Lisboa-traktaten er å gi EU en «grunnlov» som kan gjøre unionen mer beslutningsdyktig og mer samordnet i utenrikspolitikken. Alle EUs 27 medlemsland må samtykke til avtalen, men Irland var det eneste landet som valgte å holde folkeavstemning.Resultatet ble at irske velgere i midten av juni avviste avtalen, noe som har ført til stor usikkerhet rundt arbeidet med å reformere EUs beslutningsprosesser.Den polske nasjonalforsamlingen ratifiserte traktaten i april, men den kan ikke tre i kraft uten presidentens godkjenning.Kaczynskis beslutning om å avvise avtalen er et tilbakeslag for myndighetene i Frankrike, som tirsdag overtar formannskapet i EU. President Nicolas Sarkozy har satt seg som mål å finne en vei rundt resultatet av den irske folkeavstemningen, slik at EU likevel kan reformeres. (©NTB)