Rusmisbrukere står i kø

Flere tusen rusmisbrukere står i kø for å få hjelp samtidig som private behandlingstilbud har ledige plasser som ikke blir brukt.

Så mange som én av fire rusmisbrukere får ikke den behandlingen de har krav på innen fristen, viser ferske tall fra Norsk pasientskaderegister.- I verste og ytterste konsekvens betyr det død for noen, sier lederen for rusmisbrukernes interesseorganisasjon RIO, Jon Storaas, til NRK.Han mener mange rusmisbrukere mister motivasjonen til å få behandling når de ikke vet når de kan få hjelp. Ved utgangen av april var det 4.000 rusmisbrukere som ventet på utredning eller behandling. Ventetiden er i snitt på 2,5 måneder.Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen, reagerer kraftig og ber helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) rydde opp.- Det er alvorlig, og her må statsråden rett og slett rydde opp og sørge for at plassene blir tatt i bruk, sier hun.Om lag 40 prosent av pasientene blir henvist til private institusjoner, men mange av dem har ikke nådd opp i anbudskonkurransen. Nylig glapp avtalen for fire institusjoner.(©NTB)