Skatteetaten avdekker utbredt regnskapsjuks

40 bedrifter over hele landet, deriblant også børsnoterte selskap, er anmeldt for regnskapsjuks i forbindelse med bytting av varer og tjenester.

Selvangivelse Foto: Scanpix

100 bedrifter er kontrollert av Skatteetaten for sine avtaler om bytting av varer og tjenester, og 40 av disse blir anmeldt for regnskapsjuks. Verdien på varene og tjenestene som er byttet, skal variere fra små beløp opp til 1,3 millioner.Når bytteavtalene ikke blir fakturert og bokført, blir heller ikke merverdiavgiften behandlet riktig, og det kan oppstå muligheter for at bytteobjektene havner hos privatpersoner utenfor virksomheten. Ifølge Skatteetaten er en del av de objektene som er byttet, av en sånn art at det er lite sannsynlig at de benyttes i foretakene.- For Skatteetaten er dette en uakseptabel praksis. Foretakene har laget en egen økonomi på siden som legger til rette for kriminalitet som korrupsjon og bestikkelser, sier seksjonsleder Britt Inger Ileby i Skatt Midt-Norge.Sammen med spesialrevisor Ola Oldernes har hun ledet gruppen som har avdekket det angivelige regnskapsjukset. Han forklarer jukset på denne måten:- Det vanligste er at verken selger eller kjøper fakturerer handelen, eller at de fakturerer med symbolske beløp helt ned til null. Vi har også funnet faktureringer med feil adressat eller annet uriktig innhold, sier Oldernes.Skatteetaten vil ikke opplyse hvilke selskaper som blir anmeldt, men skriver i en pressemelding at det dreier seg om «flere velrenommerte selskaper». Blant de anmeldte er det også børsnoterte selskaper. Anmeldelsene vil bli levert til 15 forskjellige politidistrikt fra Nordland og sørover.Bransjene som skal være involvert, er reklame og sponsing, reiser og overnatting, kultur, idrett, byggevarer og innredning.Bare to av de 100 bedriftene som er blitt kontroller hadde ifølge Skatteetaten registrert byttehandelen riktig. Noen av selskapene har nektet å gjennomføre en slik byttehandel.Det store flertallet av selskapene har ikke hatt noen problemer med å gå inn i avtalene, vel vitende om at det er en del av avtalen at byttehandelen ikke skal faktureres, avgiftsberegnes eller bokføres, heter det i pressemeldingen.(©NTB)