Snus øker risikoen for munnkreft

Det viser undersøkelse fra Verdens helseorganisasjon. Norsk forsker uenig. - Kreftrisikoen er marginal, sier han.

Foto: Scanpix

Å snuse er ikke like skadelig som å røyke. Men bruk av snus øker risikoen for munnkreft med 80 prosent, ifølge en omfattende undersøkelse utført av Verdens helseorganisasjon (WHO).Undersøkelsen samler resultater fra elleve tidligere studier gjennomført i en rekke land.Konklusjonen er at snus og skråtobakk ikke er like farlig som sigaretter, siden de førstnevnte produktene ikke øker risikoen for lungekreft. Men i forhold til folk som styrer unna alle former for nikotin, er snuserne mer utsatt for kreft i munnen, spiserøret og bukspyttkjertelen.Forskerne fra WHO presenterer resultatene fra den nye undersøkelsen i en artikkel i fagtidsskriftet Lancet Oncology.Norsk forsker uenig.Forskningsleder Karl Erik Lund i Statens Institutt for rusforskning er ikke enig med WHOs undersøkelse. Han mener kreftfaren ved snus er marginal.- Risikoen for kreft ved snusbruk er veldig liten, hvis den er der i det hele tatt. Det er 90 prosent mindre sjanse for kreft ved bruk av snus enn ved bruk av røyk, sier Lund.