Vil forske på 400.000 nordmenn uten samtykke

Folkehelseinstituttet vil bruke opplysninger fra 400.000 nordmenn til forskning, uten at de som forskes på er spurt. Etisk komité godtar ikke prosjektet.

Etisk komité har sagt nei til et forskningsprosjekt der opplysninger fra den store Mor og Barn-undersøkelsen skal kobles med flere tiår gamle opplysninger fra medisinsk fødselsregister, skriver VG.- Vi er av den oppfatning at ulemper og skadevirkninger kan være større enn nytteverdien av å opprette en slik «forskningsfil», sier leder av den regionale etiske komiteen i Helse Sør-Øst, Kristian Hagestad.Folkehelseinstituttet påklager avgjørelsen til den nasjonale forskningsetiske komiteen.- Vi ønsker å opprette en anonym database med helseopplysninger som vi kan forske på for å finne årsaker til sykdommer i samfunnet, sier divisjonsdirektør Per Magnus ved Folkehelseinstituttet.Folkehelseinstituttet vil blant annet bruke opplysningene til å undersøke sammenhenger mellom risikofaktorer knyttet til fødselen og sykdom senere i livet. (©NTB)