- Bunnen er ikke nådd

Norge beste analytiker tror ikke neglebitingen og den nervøse stemningen på Oslo Børs er over med det første. - Bunnen er ikke nådd, sier han.

Politikk

- Dette kan markere bunnen for de store utenlandske markedene, sier strateg Peter Hermanrud i First Securities om den amerikanske statens overtagelse av de kriserammede boliglånsinstitusjonene Freddie Mac og Fannie Mae søndag.- Men det er mer sannsynlig at hovedindeksen ved Oslo Børs går under 300 enn at den går over 500, også etter dette her. Europeiske børser åpnet umiddelbart opp 4-5 prosent i går som respons på redningsoperasjonen. Hovedindeksen ved Oslo Børs endte opp 2,25 prosent til 378,93 poeng.Hermanrud, som i januar ble kåret til Norges beste analytiker i Kapital, betegner redningsoperasjonen i USA som ventet. Han tviler imidlertid på at bunnen er nådd for Oslo Børs.- Det viktigste av alt for Oslo Børs er utviklingen i vekstøkonomiene. Der går veksten nedover med en veldig kraft. Oslo Børs minner om da det smalt i 2000-02, 1998 og 1991-1992, da svakere global vekst ga en stygg børsutvikling, sier han til Finansavisen.- Børsen går ikke under 300 uten at inntjeningen synker ordentlig. Inntjeningen må nok synke 20-30 prosent for at hovedindeksen skal under 300, men det kan fort skje.Men det er også en oppside:- Motstykket er at inntjeningen ikke trenger å øke i det hele tatt for at indeksen skal over 500. Alt du trenger, er dagens inntjening, men mer optimisme, sier han til Finansavisen.Hermanrud spår at tiden må tas til hjelp for at utviklingen i vekstøkonomiene skal bli positiv igjen. Lavere lønnsvekst kan gi rom for lavere inflasjon og rentekutt, og da kan det etter hvert være duket for ny oppgang.

Nyheter
Næringsliv